Workshops

We organiseren workshops, waar je met een klein gezelschap (2 - 5 personen) een dag je eigen bier kunt komen brouwen. Hieronder een indruk van de stappen die we doornemen.

Schroten van het mout

Schroten betreft het pletten of grof malen van de mout (gerst of ander graan). De korrels worden gekraakt zodat het zetmeel in de kern vrijkomt, maar het kaf (de buitenste schil) grotendeels heel blijft. Dit is belangrijk omdat het zetmeel tijdens het maischen moet  kunnen worden omgezet in suikers. 

 

 

Maischen

Het geschrote mout wordt gemengd met warm water en gedurende een bepaalde tijd op verschillende temperaturen gehouden.  Tijdens het maischen zetten enzymen uit het mout de zetmelen om in suikers. Deze suikers (vooral maltose) zijn later de voeding voor de gist, die er alcohol en koolzuur van maakt.  Na het maischen heb je een zoetig vloeibaar mengsel: het wort. Dit wordt vervolgens gefilterd om de kafjes en vaste delen te scheiden.

 

 

Koken

Tijdens het koken van het wort (na het maischen en filteren) gebeuren er meerdere belangrijke dingen. Ongewenste bacteriën en wilde gisten worden gedood, zodat het bier minder snel bederft. Tijdens het koken voeg je hop toe. Hop bevat alfazuren die zorgen voor de bitterheid van bier. koken zorgt er ook voor dat ongewenste stoffen verdampen, het wort geconcentreerder wordt (betekent meer alcohol) en eiwitten worden uitgevlokt (betekent helderder bier).

 

 

Spoelen

Spoelen is het zorgvuldig uitwassen van de suikers uit de mout na het maischen, zodat je zoveel mogelijk vergistbare suikers in je wort krijgt zonder ongewenste smaken. Dit doe je door de binnenketel naar boven te halen en daar het spoelwater in te gieten.

 

 

Terugkoelen

Na het koken moet het wort snel gekoeld worden (met een wortkoeler) om infecties te voorkomen en de juiste temperatuur voor het vergisten te bereiken.

 

 

 

Overbrengen naar gistvat

Het afgekoelde wort wordt vanuit de kookketel overgebracht naar een gistvat, waar de vergisting gaat plaatsvinden. Zodra het wort in het gistvat zit en de juiste temperatuur heeft, wordt de gist toegevoegd. Vanaf dan neemt de gist het over: suiker wordt omgezet in alcohol,  koolzuur en smaakstoffen. Het gistvat wordt in een klimaatkast geplaatst waar de vergisting gecontroleerd kan plaatsvinden bij de juiste temperatuur.

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb